Venticare

Programma

Algemeen 

Voor Venticare Live 2019 gaan we naar Brabant. Om precies te zijn naar 1931 in Den Bosch, dat is vlak bij de Brabant hallen.

Wat ook anders is dan vorige jaren is de manier van inschrijvinen. Op onze nieuwe website kan je je aanmelden nadat je een eigen Venticare account hebt aangemaakt. Via Venticare account kan je je inschrijven en je eigen programma samenstellen. Op deze manier ben je er zeker van dat je persoonlijke gegevens veilig zijn en zal de informatie voor jouw persoonlijk makkelijker te vinden zijn.

   

Na afloop van Venticare Live ontvang je per mail een enquête van Survey Monkey waarin je een beoordeling over het congres kunt geven. Wij verzoeken je vriendelijk deze ook in te vullen, omdat het voor ons veel informatie oplevert over hoe jullie de kwaliteit van het congres beoordelen wat we een volgende keer moeten veranderen.


 PdB_170601_10773.jpg

prof. Hans van der Hoeven

 


PdB_170601_11061.jpg

finale Venticare Reanimatie Competitie

 

Workshops
Diverse professionals laten je kort een praktische vaardigheid ervaren welke je zéker kan gebruiken in je dagelijks werk.

Kennisquiz
Je kunt deelnemen aan de kennisquiz met een team van je ziekenhuis maar ook individueel. Als je een eigen Venticare account hebt kan je oefenen met behulp van vragen die in eerdere edities zijn gesteld.

Venticare Reanimatie Competitie
Venticare besteedt al 17 jaar uitgebreid aandacht aan de reanimatie van de volwassen patiënt. Sinds 4 jaar hebben we ook een specialistische kinderreanimatie en in 2018 zijn we gestard met een competitie voor Ambulanceteams. Dat reanimeren geen spelletje is, maar een bloedserieus onderdeel van ons werk realiseren we ons goed. Dat je je hier door training beter op kunt voorbereiden weten we ook al jaren. Door je goed voor te bereiden op de Venticare Reanimatie Competitie met je collegae zal je:

  1. merken dat het niveau van de reanimatie skills verbeterd binnen je team
  2. enthousiasme wordt overgedragen op collegae
  3. je je zekerder voelt op het moment dat een reanimatie je tijdens je dienst overkomt

Naast uitgebreide feedback, gaat Venticare je team ook de beelden van je reanimatie teruggeven om ze vervolgens op de afdeling te kunnen gebruiken voor verdere verbetering van de reanimatiezorg.


Lees hier welke onderwerpen in 2018 aan de orde gekomen zijn

Atriumfibrilleren wat helpt nou echt?, Rens van de Weyer 
Rens van de Weyer is cardioloog-intensivist in het Elkerliek ziekenhuis is Helmond. Hij zal ons vertellen wat nu wel en wat niet zinvol is bij de behandeling van AF. Wil jij weten hoe je de meest voorkomende ritmestoornis nu het best behandeld? Mis deze sessie dan niet. 

Gecombineerde sessie Kinderen en neonaten 
Deze sessie op woensdag 6 juni is bedoeld om een aantal onderwerpen onder de aandacht te brengen, waar naast kinder- en neonatologieverpleegkundigen, ook collega’s van de ambulance en SEH mee te maken kunnen krijgen. Van onderwerpen over de opvang van een drenkeling en geneesmiddel allergieën tot de zorg voor het kind met anorexie.  

De ZorgPunt App van IC neonatologie AMC en VUmc
Op de afdeling IC neonatologie beland je als ouders in een vreemde wereld waar duizend-en-een vragen op je af ko...men. Veel informatie is beschikbaar in foldermateriaal. Tegenwoordig neemt de jonge ouders de informatie digitaal tot zich met het gevaar dat ze via Google op allerlei vreselijke verhalen stuiten die vaak niet van toepassing zijn voor hun kindje. Daarom ontwikkelden Nathali en Anita een app: een toegankelijke bibliotheek met allerlei informatie en een dagboekfunctie en nog meer. Kom luisteren naar de presentatie van Nathali Nienhuis en Anita Zijp (ICN verpleegkundigen) op 6 juni tijdens Venticare Live 2018.

Nieuwsgierig geworden? De app is gratis te downloaden in de Apple- en Play store.

Hoe en waarom Newborn Life Support, door Milou van Ingen
Een reanimatie is een ingrijpende gebeurtenis. Soms wordt een drempel ervaren om werkelijk te starten met een reanimatie. Om het ingewikkeld te houden, zijn er ook nog eens verschillende algoritmes! Pasgeboren baby’s, kinderen en volwassenen kennen ieder hun eigen richtlijn. Maar waarom is een universele richtlijn niet mogelijk?Tijdens de voordracht van Milou van Ingen, physician Assistant Neonatologie Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, wordt de ratio achter de NLS uitgelegd en nuances gemaakt waarom een universele richtlijn momenteel (nog) niet aan de orde is!

Alles is ECMO?, Erik Lust
Erik Lust is cardioloog-intensivist  in het VUmc en bespreek de ECMO (voor niet ECMO verpleegkundigen). Aan de hand van twee casussen, een patiënt na PEA (Pulmonalis Endarteriectomie) en een patiënt na een VSR (ventrikel septum ruptuur) wordt ingegaan op ECMO. Hoe werkt het? Wat zijn de indicaties? En wanneer moet je het juist niet doen?

SAM, wat is dat eigenlijk?
In een tweede presentatie zal Erik Lust iets vertellen over SAM. Sam (Systolic anterior motion) is een apart (ziekte)beeld van de mitralisklep die kan optreden bij anatomisch normale kleppen, maar vaak niet normale linker kamer. Aan de hand van een aantal casussen wordt dieper ingegaan op deze en ander afwijkingen van de mitralisklep. Hoe diagnosticeer je ze en hoe en wanneer behandel je ze?  

Transfusie, Lennart Tsie 
Iedereen boven de 4,2, alles tevree? Of valt hier nog wat nieuws over te melden? Is dit voor neurotrauma, cardiochirurgie, oncologie wel voldoende? En massale transfusie: hoe wordt dit praktisch aangepakt in een groot traumacentrum waar dit regelmatig voorkomt? Lennart gaat met jullie op onderzoek. 

Microbiologie voor Dummies, Jeroen Verwiel 
Elke dag weer die vraag, heb je al gekweekt, heb je een mooi sputum opgevangen zijn de inventarisatiekweken al gedaan? Waar zoeken we eigenlijk naar? Jeroen Verwiel neemt jullie mee in de wereld van de microbiologie, een wereld vol met beestjes. Zijn het coccen of staven en zijn ze gram positief of negatief. Hier hoor je wat we bedoelen en zie je dat het eigenlijk zo moeilijk niet hoeft te zijn. 

Doorlopende Workshop:

1) Aanleggen LUCAS door Tom van Logten
De techniek ondersteunt ons steeds beter in de uitvoering van onze professionele (zorg)taken. Meerdere automated CPR devices zijn op de markt om ons als professional te ondersteunen in de meest kritieke toestand van een patiënt n.l. een circulatiestilstand. Hoewel de richtlijn van de ERC en NRR de A-CPR nog niet verkiest boven de manuele borstcompressie, zorgt dit hulpmiddel voor de overname van de borstcompressie, creëert het rust rondom een reanimatie situatie en is het apparaat onvermoeibaar. Een perfect ding dus ..., maar wat nu als het aansluiten niet goed of snel genoeg gaat? Dan zijn we alle winst weer kwijt. Daarom een workshop over het aanbrengen van de LUCAS. Praktische tips en vooral hands-on!

2) Venflon echogeleid prikken door Jeroen Thonen. Er zijn talloze voorbeelden van situaties bij ic patiënten te bedenken waarbij het verkrijgen van een perifeer veneuze toegang een onmogelijke opgave lijkt. Centrale lijnen blijven hierdoor in de praktijk onnodig lang zitten wat nodige risico’s met zich mee brengt. De echo heeft zichzelf al bewezen om een moeilijk verkrijgbare veneuze toegang te realiseren. Deze handeling lijkt in de praktijk vaak voorbehouden aan artsen. Deze relatief makkelijke procedure kan ook prima door verpleegkundigen worden uitgevoerd. In deze workshop leer je na een korte theoretische inleiding onder begeleiding ervaring opdoen met het echogeleid prikken van een perifeer veneuze toegang.

Delier, Mark van de Boogaard 
Gaat u nu toch slapen, t is al 4 uur in de nacht, blijft u alstublieft rustig liggen…. Iedereen kent de frustraties en zorgen rondom de delirante patiënt. Maar kunnen we er nu eigenlijk wel iets aan doen, kunnen we het überhaupt voorkomen, of moeten we er maar mee leren leven? Mark van de Boogaard doet veel onderzoek op dit gebied. Hij neemt jullie mee in de wereld van het delier, met name hoe je dit het beste kunt voorkomen. Is er een heilige graal? 

In de meldkamer: ‘never a dull moment’ 
Melkamer Ambulancezorg ... wat is er aan de hand”? In de 25 meldkamers die verspreid over Nederland zijn gepositioneerd komen dagelijks duizenden meldingen binnen. Hierachter gaat een grote organisatie schuil. Bashir Juriens, verpleegkundig centralist in Arnhem neemt je mee in deze organisatie en de dagelijkse dillema’s waar je als centralist voor kan komen te staan. 

Wanneer is ‘dood’ echt dood? 
Persisterende en therapieresistente asystolie... we hebben alles gedaan, dus de reanimatie wordt gestaakt en de patiënt is overleden, of toch niet.... Lazarus fenomeen?! Sterven, schijndood, klinisch dood, succumberen... Astrid Hoedemaekers is Internist-Intensivist in het RadboudMC en neemt je mee in deze mysterieuze wereld tussen leven en dood op de intensive care. 

Intoxicaties & dillema’s op de SEH 
Het is vrijdagavond en je begint aan de nachtdienst. Er ligt een 20 jarige patiënt op de SEH die vrijwel niet meer aanspreekbaar is, daar heb jij je handen vol aan! dan hoor je dat er een patiënt wordt aangekondigd door de ambulance waar vijf politie agenten bovenop zitten om hem in bedwang te houden. Ties Eikendal en Maurice Vroegop zijn beide SEH arts in het RadboudMC en nemen je mee in de wereld van intoxicaties op de SEH in een interactieve sessie vol dillema’s.  

Herkenning van sepsis bij ouderenop de SEH: is normaal wel normaal?, door Bas de Groot
Herkenning van sepsis op de SEH is belangrijk omdat snellere herkenning bijdraagt aan het sneller starten van een adequate behandeling met vocht en antibiotica. Daarnaast is het belangrijk bij de beslissing om iemand op de juiste afdeling op te nemen (b.v. acute opname afdeling, MC of IC). Verpleegkundigen hebben de meeste contacturen met patienten en spelen daarom een cruciale rol bij deze vroege herkenning en risicostratificatie. Bij oudere patiënten is de herkenning en risicostratificatie echter heel moeilijk. Dit komt doordat bij ouderen de vitale parameters vaak normaal lijken maar dit niet zijn. In deze presentatie wordt aan de hand van een casus uitgelegd welke aspecten belangrijk zijn bij de herkenning van sepsis, hoe vitale parameters geïnterpreteerd moeten worden, en welke consequentie slechte herkenning heeft voor de (oudere) patiënt.

Hulpverlener op een plaat delict 
Het is donderdagnacht als u met de ambulance wordt gestuurd naar een gewapende woningoverval. De politie is in grote getale aanwezig en er zijn drie slachtoffers. Bij twee heeft de dood op basis van  lethaal letsel zijn intrede al gedaan, het derde slachtoffer wordt tevergeefs gereanimeerd... Het lijkt wel een filmset van een verkeerde ‘B-film’, maar niets is minder waar. Wim Heutz is forensisch arts en tevens medisch leider van ambulance Gelderland-midden. Hij kan je als geen ander meenemen in de soms tegenstrijdige wereld tussen hulpverlening en forensische opsporing.  

Alles is echo 
De stethoscoop hoort in het museum en de CT-scan / MRI is vaak onnodig en veel te duur. Henrik Endeman, Internist-Intensivist van het ErasmusMC, laat je in deze interactieve sessie zien dat echografie onmisbaar is en misschien wel nummer één staat in het (beeldvormig) diagnostisch geneeskundig proces. 


Donderdag 7 juni
 

Trombolyse tijdens reanimatie, Bernard Hübner
Het is bekend dat trombolyse tijdens reanimatie kan worden toegepast. Er is echter veel onduidelijkheid over dit onderwerp, waardoor deze behandeling in de dagelijkse praktijk in sterk wisselend mate wordt uitgevoerd. Is trombolyse tijdens reanimatie überhaupt zinvol, en zo ja, bij wie dan precies? Wanneer moet je het juist niet doen en wat zijn eigenlijk de gevaren?

In deze Cardiologische sessie neemt Bernard Hübner, Anesthesioloog-Intensivist in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda je mee in dit boeiende onderwerp. Na zijn presentatie ben je weer helemaal op de hoogte.

Nooit meer recruteren!? Diederik Gommers 
Professor Diederik Gommers is hoofd van de Intensive Care afdeling van het Erasmusmc Rotterdam en voorzitter van de NVIC. Samen met Jeroen van Rosmalen is hij auteur van het boek Beademing, een praktische handleiding, dat net hernieuwd is uitgegeven. Dit jaar zal hij bespreken of je patiënten wel moet recruteren…en dat bij ARDS lage PEEP misschien wel beter is dan hoge PEEP! 

Trauma: Total of Whole Body CT door Ludo Beenen
Ludo Beenen is Acute Radioloog in het AMC. In deze eerste van 2 sessies komt het A B CT van Trauma aan bod. Aan het begin van dit millennium werd de radioloog in het ATLS manual niet eens genoemd en over de CT door de chirurgen gesproken als de “donut of death”. De afgelopen jaren is er veel veranderd in de traumaradiologie, zeker met de introductie van de Whole Body CT.
 
Acute Radiologie
In een tweede presentatie zal Ludo over de verschillende soorten van beeldvorming bij acute, niet traumatische aandoeningen vertellen. Niet alleen conventioneel onderzoek en echo maar met name CT en angio-interventie zijn bij niet traumatische acute aandoeningen van meerwaarde bij de zorg voor SEH- en IC patiënten, zoals onder andere bij stroke, AAAA en darmischemie.   

Bespreken beleidsbeperkingen, Anne Rutten
 
Op de IC doen we alles om de patiënt in leven te houden, er is veel mogelijk. De mortaliteit daalt, maar soms gaat het wringen als de patiënt overleeft. Is er wel voldoende kwaliteit van leven? Had de patiënt dit wel gewild? Gaan we dit te lang door met de behandeling? Wat te doen als niet iedereen in het behandelteam er zo over denkt? Het is belangrijk om de wens van je patiënt te kennen, maar hoe breng je zoiets ter sprake? Is dat niet ongepast? Hoe zorg ik dat het niet verkeerd valt? Alsof we hem/haar opgeven? Kom luisteren hoe Anne Rutten (internist-intensivist ETZ, Tilburg: een grote neuro-trauma-intensive care) dit doet: integer en met aandacht voor de voorgeschiedenis, de emoties en het beoordelingsvermogen van de betrokkene. En…er zijn altijd alternatieven! Aan de hand van een praktische casus gaan we kijken hoe je dat kan aanpakken.

Excited Delirium Syndrome, Bart Huybrechts
Wat als je gedrag ziet bij een persoon in de vorm van extreme opwinding, gewelddadigheid of razernij? Wordt de veranderde bewustzijnstoestand tijdig herkend en juist geïnterpreteerd? Wie loopt risico en in welke situaties, hoe ga je er mee om en wat kun je doen om de schade te beperken. Wat zijn oorzaken en gevolgen van excited delirium syndrome? In deze workshop wordt dit alles nog eens haarfijn toegelicht, is er ruimte voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen over dit nog relatief onderbelichte syndroom. Bart is verpleegkundig specialist Spoedeisende Hulp OLVG Amsterdam. Hij is mede-auteur richtlijn 'Excited delirium syndroom' (GGD Amsterdam 2013) en mede-auteur richtlijn 'Verwarde personen, inclusief GHB-onthoudingsdelier en Excited delirium syndroom' (GGD Amsterdam 2015).

De Bachelor Medische Hulpverlening bij de ambulance, Reggie Diets
De Ambulancesector is de afgelopen tijd enorm in beweging. Maar wat beweegt deze sector dan? In de media is hier veel over te lezen. O.a. de introductie van een nieuwe wet op de Ambulancezorg, maar ook het personeelstekort in de sector. Sinds 2010 is er een nieuwe opleiding gestart binnen de gezondheidszorg; "De Bachelor Medisch Hulpverlener (BMH)" Deze nieuwe opleiding heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen, zeker in de Ambulancesector. Inmiddels is er sectoraal kader pilot Bachelor Medisch Hulpverlener geïntroduceerd. Vanuit dit kader worden er afspraken gemaakt om deze nieuwe beroepsgroep te integreren binnen de sector Ambulancezorg. Een aantal ambulance regio’s zijn inmiddels een pilot met deze nieuwe enthousiaste jonge medewerkers gestart. Graag wil ik je in mijn presentatie meenemen, wat onze ervaring tot nu is met deze nieuwe beroepsgroep.

Reggie Diets is werkzaam als Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg & officier van Dienst & Algemeen Commandant Geneeskundig Zorg werkzaam bij de Veiligheids & gezondheidsregio Gelderland Midden.

Neurotrauma beademen, Suzanne Rosier 
Denk niet: “dat overkomt mij niet!” “Wij hebben geen neurotrauma’s” of “Ik weet wel hoe dat moet”. Beademingspatienten met inklemming kunnen overal voorkomen en verkeerd beademen kan verstrekkende gevolgen hebben…binnen minuten! Als verpleegkundige moet je superalert zijn op het voorkomen van hypo- en hypercapnie, maar ook op desaturatie en tensieschommelingen. Een groot deel van de uitkomst heb jij in de hand … 

E-bike trauma, geen normaal fietstrauma! door Anja Kroon, SEH arts Noordwest Ziekenhuisgroep.
Met hoge snelheid racen onze ouderen zonder helm over de fietspaden in Nederland. Geen probleem toch, we fietsen al van kinds af aan! Maar is dit wel zo veilig? En als we vallen, is dit dan een gewoon fietsongeluk of hoog energetisch trauma? Misschien moeten we voor de zekerheid maar een helm gaan dragen.. Kom luisteren en krijg een antwoord op de vraag: de elektrische fiets, levensgevaarlijk?

Vitamine C en Sepsis / Scheurbuik op de Intensive Care, Angelique Spoelstra
Recent kwamen in de V.S. de spectaculaire resultaten van een studie naar hoge dosis intraveneus toegediende vitamine C aan septische patiënten uitgebreid in het nieuws. Het effect op orgaandysfunctie en overleving van deze patiënten was indrukwekkend. In de medische wereld is het nog relatief onbekend dat 40% van de septische patiënten een ernstig tekort aan vitamine C, onze belangrijkste antioxidant in de bloedbaan, heeft tot zelfs scheurbuikniveau aan toe. Slechts door vitamine C intraveneus toe te dienen in een dosering van minstens 3 gram, kan het door zijn sterke antioxidatieve effect met stimulatie van de vasopressor synthese en verbetering van de afweer mogelijk de uitkomst van septische patiënten substantieel verbeteren. Angelique Spoelstra is Intensivist in het VUmc en gaat je daar alles over vertellen. Echt een sessie om niet te missen ...!

DOACS, Frans Smits 
Een lastig onderwerp wordt in gewone-mensen-taal gebracht: hoe werken ze, welke groepen zijn er, hoe kan je ze eventueel couperen, wanneer moet je wel of niet bridgen? Frans brengt het op zo’n manier dat je het niet meer vergeet! 

Sessie Traumatologie 
In de traumatologiesessie van 7 juni zullen we aantal actuele thema’s onder de loep nemen;  

Met de komst van de E-bike is het voor veel mensen weer mogelijk geworden zich makkelijk te verplaatsen. Dat dit “nieuwe” vervoersmiddel ook de nodige ongelukken veroorzaakt is voor u niet nieuw. Wat we ons nog onvoldoende realiseren is dat het traumamechanisme van ongelukken met een E-bike vaak anders is dan een regulier fietsongeluk. Waar moet je nu op letten en waarom is dit niet een normaal trauma? 

Ook heeft 3D printing zijn intrede gedaan in de trauma wereld. Niet alleen wordt het met behulp van 3D printing mogelijk om fracturen beter te bestuderen, ook wordt het mogelijk hier reeds pre-operatiefdmv 3d reconstructies fixaties en reparaties op uit te voeren. Op deze manier kan de chirurg zich optimaal voorbereiden op zijn ingreep. Medisch 3D printing staat in de kinderschoenen. Welke manieren van 3D printing bestaan er eigenlijk? En wordt er al onderzoek gedaan naar medisch 3D printing? Allemaal vragen die Lars Brouwers in 30 minuten gaat beantwoorden. Aan de hand van vele voorbeelden en casuïstiek worden de vele voordelen van 3D printing uitgelegd. Daarnaast wordt ook een uitstap gemaakt naar 3D printing in 3de wereldlanden. Lars heeft in januari een 3D printer naar Sierra Leone gereden met een 16 jaar oude Saab om daar specifieke zorg te kunnen verbeteren! 

Ook de radiologische technieken verbeteren, daar waar we in het verleden een hele serie conventionele röntgenfoto’s maakten wordt nu veelal CT onderzoek gedaan. Hoe zijn de ontwikkelingen op dit gebied? 

Wil je je verbazen over de mogelijkheden die nieuwe technieken met zich meebrengen? Dan is deze sessie een must! 

Doorlopende workshop met o.a.:

Venflon echogeleid prikken door Jeroen Thonen. Er zijn talloze voorbeelden van situaties bij ic patiënten te bedenken waarbij het verkrijgen van een perifeer veneuze toegang een onmogelijke opgave lijkt. Centrale lijnen blijven hierdoor in de praktijk onnodig lang zitten wat nodige risico’s met zich mee brengt. De echo heeft zichzelf al bewezen om een moeilijk verkrijgbare veneuze toegang te realiseren. Deze handeling lijkt in de praktijk vaak voorbehouden aan artsen. Deze relatief makkelijke procedure kan ook prima door verpleegkundigen worden uitgevoerd. In deze workshop leer je na een korte theoretische inleiding onder begeleiding ervaring opdoen met het echogeleid prikken van een perifeer veneuze toegang.

 

Afbeelding niet gevonden.